Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Καλό Πάσχα!

ΣΧΕΣΕΙΣ



ΣΧΕΣΕΙΣ



Εισηγήτρια: Έφη Κεραμιδά
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Σχέσεων – Life Coach

Οι καλές σχέσεις με διάρκεια στον χρόνο δεν συμβαίνουν μαγικά. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, μεγάλης διάθεσης επικοινωνίας και διεκδίκησης.

Όταν δημιουργούμε μία σχέση, φιλική, επαγγελματική ή προσωπική, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι τα ζεστά συναισθήματα που νιώθουμε υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν με τον καιρό και να νιώσουμε αδιαφορία ή ακόμα και αντιπάθεια ή πίκρα. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να πιστεύουν ότι οι σχέσεις μας θα διαρκέσουν για πάντα.

Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι με την πάροδο του χρόνου, αν ανακαλύψουμε διαφορές σε υπόβαθρο, πνευματικό επίπεδο ή σε απόψεις το πιο πιθανό είναι να διακόψουμε την σχέση και να αλλάξουμε πορεία πλεύσης. Κι αυτό γιατί δεν προσέχουμε τις διαφορές στην αρχή μίας γνωριμίας - αλλά αργότερα - ακόμα και αν αυτές είναι οφθαλμοφανείς.

Όταν λοιπόν ένα μέλος μίας σχέσης – επαγγελματικής, φιλικής ή προσωπικής - αλλάξει με τον χρόνο, αναπτυχθεί και εξελιχθεί, ενώ τα άλλα μέλη μείνουν στάσιμα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η συμπάθεια να μετατραπεί σε αντιπάθεια ακόμα και θυμό.

Επίσης πολλοί από εμάς θα επιλέξουν να μείνουν μέσα σε μία προβληματική σχέση – ακόμα και αν υπάρχει κακοποίηση σωματική ή ψυχολογική – γιατί τα βιώματα, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα από την παιδική ή εφηβική ηλικία είναι τέτοια που μας κάνουν να θεωρούμε φυσιολογικό ένα δυσλειτουργικό σχήμα.

Ποιοι παράγοντες λοιπόν ενισχύουν αυτά τα πιστεύω μας και για ποιους λόγους επιμένουμε να τα ανακυκλώνουμε; Γιατί επιλέγουμε επικριτικούς και κακοποιητικούς συντρόφους που δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας;

Ή γιατί αποφεύγουμε τις διαπροσωπικές, ή κοινωνικές σχέσεις και τις καταστάσεις που δεν μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς; Γιατί αγκιστρωνόμαστε υπερβολικά στους συντρόφους μας ή στους φίλους μας; Και γιατί γινόμαστε επικριτικοί; Πόσο σκληρά προσπαθούμε να βγάλουμε αληθινές τις αυτοεκπληρούμενες προφητείες μας;

Μεγάλο ρόλο στις σχέσεις παίζει επίσης και το φύλλο καθώς και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του ατόμου. Αλλιώς περιμένουμε να συμπεριφέρεται μία γυναίκα – ακόμα και όταν βρίσκεται στα ψηλότερα επαγγελματικά κλιμάκια - και αλλιώς ένας άνδρας, αφού οι ρόλοι από νωρίς έχουν προσδιοριστεί και δύσκολα κάμπτονται.

Η επικοινωνία ανάμεσα σε δύο άτομα ή σε μέλη μίας ομάδας δεν γίνεται μόνο λεκτικά αλλά και μη λεκτικά.

Σύμβολα, κινήσεις του σώματος και μορφασμοί είναι καθοριστικοί παράγοντες της σωστής επικοινωνίας και κατανόησης. Μεγάλο ρόλο στην επικοινωνία παίζει επίσης και το περιβάλλον καθώς και ο τοπικός και χρονικός προσδιορισμός.

Τα επίπεδα των σχέσεων λοιπόν είναι πολλά και πολυεπίπεδα. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα πιο σημαντικά που είναι τα ακόλουθα:

«Αποχρώσεις» αντί λέξεων. Μη λεκτική επικοινωνία σχέσεων. Εκφράσεις, ματιά, άγγιγμα, flirt. Διπλά μηνύματα.
Συμβιβασμοί επιβίωσης. Γιατί συμπεριφερόμαστε όπως συμπεριφερόμαστε. Κοινωνικές συνθήκες.
Παρέα με τις προκαταλήψεις μας. Τα φίλτρα μέσα από τα οποία κρίνουμε τους άλλους και τον εαυτό μας.
Ο εαυτός σε μικροσκόπιο. “Μαλώνουμε” ή “χαϊδεύουμε” τον εαυτό μας; και κάτω από ποιες συνθήκες;
Οι “άλλοι” στη ζωή μας . Δεν παύουν από το να είναι “άλλοι”, όπως “άλλες” είναι και οι ιδέες. Συμπληρώνουμε τα κενά όπως θέλουμε. Η μορφή και οι ιδιότητες που τους δίνουμε.
Σχήματα. Πότε δημιουργούνται τα πρώτα δυσλειτουργικά πρότυπα και γιατί. Ο ρόλος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας στην διαμόρφωση των μελλοντικών σχέσεων μας.
Παίζουμε ρόλους; Σε πόσους ρόλους “πρέπει” να ανταποκριθούμε;
Γίνομαι η μητέρα (πατέρας) μου; Επαναλαμβάνω ασυνείδητα συμπεριφορές; Παθητική αντίληψη.
Το διαφορετικό είναι και παράξενο; Οι προσωπικές μας “ταμπέλες” “εμείς” κι “εκείνοι”.
Ερωτική σχέση. Τελικά ποιον ερωτευόμαστε; Είναι η ασφάλεια της οικειότητας που αναζητούμε ή είναι η περιπέτεια που υπόσχεται το άγνωστο;
Εμφάνιση. Πόσο “όμορφοι” “πρέπει” να είμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι και ποιος το κρίνει αυτό;
Ισορροπία στη σχέση. Ποιες σχέσεις αντέχουν στο χρόνο.
Άνευ όρων: στην αγάπη, στις σχέσεις, στη φιλία, στη δουλειά.
Μπορούμε να δεχθούμε την βοήθεια των άλλων; Τι κερδίζουμε για μας και τι χάνουμε από εμάς.
“Ηγέτες” και “ακόλουθοι». Θύμα, θύτης, διασώστης.
Βιογραφικό σημείωμα

Ψυχολόγος - Σύμβουλος Ανθρωπίνων, Κοινωνικών και Εργασιακών Σχέσεων,
NLP - Life Coaching.


Σπούδασε Ψυχολογία και Θέατρο στο Hunter College of CUNY στη Νέα Υόρκη.
Εξειδικεύτηκε στην έκφραση των συναισθημάτων με εργαλεία που βοηθούν να μάθουμε τα όρια και τις δυνατότητές μας με όχημα έκφρασης το σώμα μας.

Στη συνέχεια πήρε Master’s Degree στο Θέατρο (με υποτροφία - fellowship) από το Long Island University στη Νέα Υόρκη. Εξειδικεύτηκε σε ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού, ενεργοποίησης του σώματος και των αισθήσεων καθώς επίσης και σε ασκήσεις παρατήρησης, χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης.


Όσο ήταν στην Αμερική, κείμενα της δημοσιεύτηκαν στα Αμερικανικά και στα Ελληνικά Μέσα και είχε Ραδιοφωνική Εκπομπή με επίκεντρο τον Άνθρωπο.

Αργότερα στην Ελλάδα έκανε Μεταπτυχιακό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Ψυχολογία με την Φωτεινή Τσαλίκογλου, την Μίκα Χαρίτου - Φατούρου κά.
Εξειδικεύτηκε στην Media Psychology και στον ρόλο που παίζει η Ψυχολογία στα Μέσα Επικοινωνίας.
Έκανε έρευνες για την συμβολή του συναισθήματος στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης και πως χρησιμοποιείται κατά περίσταση. Καθώς επίσης και στα κοινωνικά πρότυπα που προβάλλονται από τα Μέσα κατά καιρούς και γιατί.
Έκανε επίσης έρευνα για τα realities, γιατί έχουν απήχηση – θετική ή αρνητική στο κοινό και γιατί οι συμμετέχοντες πρέπει να πληρούν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να νιώθει ταύτιση ο θεατής.

Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στο NLP και στο Life Coaching, σαν Σύμβουλος Σχέσεων. Δύο εργαλεία που βοηθάνε στην προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση.
Να καθορίζουμε στόχους σε διάφορους τομείς της ζωής μας, να προσπερνάμε εμπόδια, να σχεδιάζουμε τα βήματα για την επίτευξη τους και να επικοινωνούμε καλύτερα μέσα στην σχέση, στον εργασιακό χώρο και στο κοινωνικό περίγυρο.

Εργάζεται στην Τηλεόραση και στον Τύπο τα τελευταία 17 χρόνια. Ήταν στο δημιουργικό πολλών εκπομπών όπως των ψυχολογικών εκπομπών «Μπορώ» με την Άννα Δρούζα και «Κοιτάω Μπροστά» με την Ράνια Θρασκιά.

Εξειδικεύεται στην Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς.

Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα περιοδικά της Ελλάδας και κείμενα της έχουν παιχτεί στην τηλεόραση.

Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του Ελληνικού και Διεθνή χώρου καθώς επίσης και με εξέχουσες προσωπικότητες του θεάματος.

Διάρκεια σεμιναρίου 2 Μαΐου – 27 Ιουνίου

Κάθε Δευτέρα 18:30-21:00 (3 ώρες)

Σύνολο ωρών 24ώρες και το κόστος ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό όπου ο κάθε ένας μπορεί να πάρει μέρος και να ανακαλύψει διάφορες πτυχές του εαυτού του που ούτε καν γνώριζε..